Activation of territorial food resources on the capital frontier,Marajó, Amazon, Brazil: does it face with global agro-food systems?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18764/2446-6549.e23153

Keywords:

Territorial Food Resources, Global Agrifood Systems, Frontier, Territorial Development

Abstract

Territorial food resources can be understood as locally produced foods that are part of the typical food culture of a specific region. In a context in which global agri-food systems are predominant, the activation of local food resources can be used as a strategy for territorial development, especially as public policy for such an important frontier territory as Marajó (Pará, Brazilian Amazon). This article characterizes the purchase of different food groups by the National School Feeding Program (also known as PNAE) of different foods groups and analyzes its contribution to activating territorial resources and confronting global agri-food systems in municipalities in the Marajó region. The article adopts an exploratory-qualitative methodological approach. The main conclusion is that the mobilization of local actors, enabled by public institutional purchasing policies, triggers processes of activation of territorial food resources that contribute to territorial development and, albeit in a limited way, promote confrontation with global agri-food systems and the advancement of the external market in peripheral regions that need to internalize economic results.

 

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Author Biographies

João Paulo Leão de Carvalho, Universidade Federal do Pará (UFPA) e Instituto Federal do Pará (IFPA)

Mestre em Agriculturas Familiares e Desenvolvimento Sustentável e Doutorando em Gestão de Recursos Naturais e Desenvolvimento Local na Amazônia pela Universidade Federal do Pará – UFPA. Professor do Instituto Federal do Pará – IFPA/Campus Breves, Marajó.

Mário Vasconcellos Sobrinho, Universidade Federal do Pará (UFPA) e Universidade da Amazônia (UNAMA)

Doutor em Estudos do Desenvolvimento pela Universidade de Swansea, Grã-Bretanha. Pós-Doutor em Gestão Pública e Governo pela Escola de Administração de Empresas da Fundação Getúlio Vargas (EAESP/FGV). Professor-Pesquisador do Programa de Pós-Graduação em Gestão de Recursos Naturais e Desenvolvimento Local na Amazônia da Universidade Federal do Pará (PPGEDAM/NUMA/UFPA) e do Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade da Amazônia (UNAMA).

Maria do Socorro Almeida Flores, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Doutora em Direitos Humanos e Meio Ambiente pela UFPA. Pós-Doutora em Princípios Fundamentais e Direitos Humanos pela Universidade de Ciências Empresarias e Sociais (UCES), Argentina. Professora-Pesquisadora do Programa de Pós-Graduação em Gestão de Recursos Naturais e Desenvolvimento Local na Amazônia (PPGEDAM/NUMA/UFPA).

Published

2024-12-28

How to Cite

CARVALHO, João Paulo Leão de; VASCONCELLOS SOBRINHO, Mário; FLORES, Maria do Socorro Almeida.
Activation of territorial food resources on the capital frontier,Marajó, Amazon, Brazil: does it face with global agro-food systems?
. InterEspaço: Revista de Geografia e Interdisciplinaridade, p. e23153, 28 Dec. 2024 Disponível em: https://cajapio.ufma.br/index.php/interespaco/article/view/23153. Acesso em: 4 feb. 2025.