AJEUM BÓ

The cultural heritage importance of votive foods for Afrotourism as a tourist attraction

Authors

  • Amadeu Batista Neto Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará
  • Pedro Diogo Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará
  • Antonio Cavalcante Almeida Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará
  • Anna Érika Ferreira Lima Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará
  • Cristiane Sousa Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.18764/2674-6972v4n10.2022.16

Keywords:

Food, Patrimony, Afrotourism, Terreiro, Ancestry

Abstract

The ritualistic food of Candomblé presents Afrotourism with the potential of votive foods from the terreiros, in a decolonial perspective. The central focus of the research is to know the cultural construction of terreiro foods. Presenting the theoretical framework relevant to the Ilês. This is a qualitative research with an exploratory approach, we use the tools of field research and intensive direct observation. The results were obtained from the experience in three terreiros (Ilê) in 2021, Ilê Asé Abarewá, Ilê Axé Obá Oladeji, Ilê Axé Igbá Possum Aziri. Therefore, it was concluded that the connection through the knowledge and practices of the sacred food of the visited Ilês, presents itself as cultural attractions, makes it possible to value the Afro-diasporic culture, considering the act of eating as a decolonial heritage, which comes, making up the crossroads that tourism proposes.

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Author Biographies

Amadeu Batista Neto, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará

Bacharelando em Turismo, IFCE Campus Fortaleza (Ceará-Brasil).

Pedro Diogo Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará

Tecnólogo em Gastronomia, IFCE Campus Fortaleza (Ceará-Brasil).

Antonio Cavalcante Almeida, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará

Doutor em Ciências Sociais, IFCE Campus Fortaleza (Ceará-Brasil).

Anna Érika Ferreira Lima, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará

Doutora em Geografia, IFCE Campus Fortaleza (Ceará-Brasil).

Cristiane Sousa Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará

 Doutora em Educação, IFCE Campus Jaguaribe (Ceará-Brasil).

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Published

2022-12-30

How to Cite

BATISTA NETO, Amadeu; SILVA, Pedro Diogo; ALMEIDA, Antonio Cavalcante; LIMA, Anna Érika Ferreira; SILVA, Cristiane Sousa.
AJEUM BÓ: The cultural heritage importance of votive foods for Afrotourism as a tourist attraction
. Revista Turismo & Cidades, v. 4, n. 10, p. 140–157, 30 Dec. 2022 Disponível em: https://cajapio.ufma.br/index.php/turismoecidades/article/view/19426. Acesso em: 27 jun. 2024.

Issue

Section

ENTBL